آزمایش های محققان در دانشگاه ادینبورگ روی موش ها نشان داده است که این ژن که آن را کتنل ۱ (Katnal۱) نام گذاشته اند، در آخرین مراحل تولید اسپرم، نقشی بسزا دارد.
محققان در موسسه تحقیقاتی پلس ژنتیکز گفته اند که اگر بتوان چیزی را تولید کرد که ژن کتنل ۱ را مختل کند، می توان از آن به عنوان داروی ضدباروری برگشتپذیر در مردان استفاده کرد.
راههای پیشگیری از بارورسازی در مردان تاکنون عمدتا به استفاده از وسائل جانبی محدود بوده است.
تحقیقات ناباروری
محققان در مرکز "بهداشت تولیدمثل" در دانشگاه ادینبورگ به بررسی دلایل ناباروری مردان مشغول بوده اند.
آنها به صورت تصادفی، کد ژنتیکی موش ها را تغییر دادند تا ببینند کدام یک از آنها نابارور می شود. سپس جهش های ژنتیکی را که به ناباروری منجر می شد، دنبال کردند و به این ترتیب موفق شدند ژن کتنل ۱ را شناسایی کنند.
به گزارش بی بی سی، این ژن دارای پروتئینی است که برای سلول های موثر در شکل گیری اسپرم، نقش مهمی دارد. بدون این پروتئین، اسپرم به صورت کامل شکل نمی گیرد و بدن، پس از مدتی آن را دفع می کند.
دانشمندان امیدوارند که بتوانند ترفند مشابهی را روی انسان ها انجام بدهند تا بتوانند بدون تاثیرگذاری منفی و طولانی مدت، مانع شکل گیری اسپرم در مردان شوند.
دکتر لی اسمیت، یکی از این محققان این موسسه می گوید: "اگر ما بتوانیم راهی پیدا کنیم که در آزمایش ها روی همین ژن کار کنیم، به صورت بالقوه خواهیم توانست یک داروی ناباروری غیرهورمونی تولید کنیم."
به گفته او "مهم این است که تاثیرات چنین دارویی می تواند برگشت پذیر باشد، چرا که کتنل ۱ تنها روی آخرین مراحل تولید سلول های اسپرم تاثیر می گذارد؛ به همین دلیل اشکالی روی مراحل اولیه تولید اسپرم و باروری کلی مردان ایجاد نمی کند."
او می گوید که انجام این کار "نسبتا مشکل" است چرا که این پروتئین درون سلول ها زندگی می کند.
دکتر آلن پیسی، استاد دانشگاه شفیلد، می گوید که داروی ناباروری غیرهورمونی برای مردان "قطعا مورد نیاز است".
او می گوید: "راه مهم برای تولید داروی ضدباروری غیرهورمونی برای مردان این است که مشخصا یا روی خود اسپرم کاری صورت بگیرد یا روی سایر سلول هایی که در تولید اسپرم نقش دارند."
به گفته او "در غیر این صورت، داروی ضدباروری مردانه ممکن است عوارض جانبی ناخواسته ای روی سلول ها و بافت های دیگر در بدن بگذارد و حتی خطرناک باشد."
به نظر می رسد این ژن که محققان در ادینبورگ بر آن تاکید می کنند، امکان خوبی برای تولید قرص ضدباروری مردانه فراهم کند، ولی مهم تر از آن، شاید پاسخی فراهم کند به این سوال که "چرا اسپرم برخی مردان قدرت باروری کامل ندارند؟"
نظرات شما عزیزان: